horia-gusta

Horia Gustă

Președinte Asociația Administratorilor de Fonduri din România

Ziare.com: În România, fondurile de investiții înseamnă 2% din PIB, de 10 ori mai puțin decât în Ungaria de exemplu, iar în Europa de Vest, acest procent depășește 100%. Cum și când estimați că va crește exponențial ponderea la noi?

Horia Gustă: E greu de făcut o astfel de previziune. Sigur că ne dorim să fie cât mai repede, dar au fost mai mulți factori pentru care procentul, care era mai mare acum câțiva ani, nu a ținut pasul cu evoluția PIB. Deci evoluția PIB a fost una crescătoare în mod accelerat, ceea ce sigur că e îmbucurător, dar la pachet au venit și diversele problematici din zona adiacentă României, mă refer la război, la covid. Odată cu războiul au crescut și dobânzile, și atunci a fost un recul. Lumea s-a speriat, a fost un an 2022 cu scăderi importante, cu ieșiri de active din industrie. Deci mi-aș dori să se întâmple mâine, realitate e că nu se poate, nu ne putem compara cu țările dimprejurul nostru pentru că au o industrie mult mai veche, cu mai muți investitori instituționali, cu fonduri de pensii care investesc mai mult și cu societăți de asigurări care se uită către industria noastră. 

Ziare.com: 40% din investițiile românilor în fonduri stau în obligațiuni și doar 13% în acțiuni. Vă simțiți confortabil cu aceste procente?

Horia Gustă: Din cifrele pe care le am eu, cam 25% sunt în fondurile de acțiuni, deci procentul e mai mare. Nu e un confort sau disconfort, e o situație de fapt. Sigur că mi-aș dori ca procentul să fie mai mare, dar asta e realitatea. Și e o realitate care spune un lucru foarte important. Cine a fost investitor în fondurile de obligațiuni în ultimii doi ani, a trecut prin perioade foarte complicate, în care la început putea să piardă. Și a și pierdut dacă a răscumpărat din fond, dar după aceea, dacă n-a răscumpărat și a rămas acolo, a avut niște câștiguri foarte importante. Deci oamenii aceștia sunt de apreciat, cei care nu au ieșit din fondurile de obligațiuni, pentru că au trecut printr-o perioadă foarte complicată. Investițiile în fonduri de acțiuni, pe termen mediu și lung, generează randamente mai bune și bat inflația, dar uite că chiar și investițiile în fondurile de obligațiuni, pe termen scurt, mă refer 2023-2024, au avut randamente foarte bune. Deci ne uităm la ceea ce avem și sperăm ca lucrurile să se îndrepte. Suntem pe un trend bun în ceea ce privește creșterea ponderii în fondurile de investiții de acțiuni. 

Ziare.com: Sunteți pentru prima dată la Quarterly Report. Cum vi se pare evenimentul? 

Horia Gustă: Foarte faină atmosfera, astfel că mă bucur de tot ce faceți și vă felicit pentru tot ceea ce faceți aici.