
Victor Căpitanu
CEO One United Properties
Victor Căpitanu este un dezvoltator și investitor imobiliar din București, România. Este co-fondator și Membrul al Consiliului de Administraţie al One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar de proprietăţi ecologice sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte din România, listat la Bursa de Valori București (B.V.B).
One United Properties este cea mai mare companie antreprenorială cotată pe Piața Principală a B.V.B și singurul dezvoltator imobiliar de cladiri cu utilizare mixtă cotat la bursa din România. Înainte de a înființa One United Properties impreuna cu domnul Andrei Diaconescu în 2009, Victor a co-fondat Capital Partners, cea mai mare firmă independentă de investment banking din România. În 2016, Capital Partners a fost achiziționată de Grupul Financiar Banca Transilvania.
Ziare.com: Aveți o majorare de capital importantă în derulare, în care dumneavoastră și Andrei Diaconescu, ca și co-fondatori, participați în mod direct. Care sunt avantajele investitorilor retail de a participa la rândul lor?
Victor Căpitanu: Avem o creștere de capital de 350 de milioane de lei pe care urmărim s-o închidem în luna septembrie. Această creștere de capital este făcută la valoare nominală, deci este făcută special pentru acționarii existenți ai companiei. Eu și Andrei o să participăm cu aproximativ jumătate din această sumă, cam 175 de milioane de lei și ceilalți investitori proporțional cu ponderea lor. Este o creștere de capital interesantă pentru toți investitorii pentru că este făcută la valoare nominală, deci este foarte avantajoasă pentru ei, iar ca și sumă, noi am propus tuturor investitorilor să își mărească expunerea cu 10%.
Ziare.com: Să ne așteptăm, în perioada următoare, la intrarea în acționariatul ONE a unui fond de investiții important din afară?
Victor Căpitanu: Noi avem deja în acționariatul ONE câteva fonduri foarte importante de investiții, inclusiv fonduri de indici din Europa și din Statele Unite, dar bineînțeles că ne așteptăm ca și pe viitor să mai intre alte fonduri importante în acționariat și noi facem un efort continuu de a promova compania, precum și țara, peste tot în lume, ca să aducem cât mai mulți investitori și fonduri în România.
Ziare.com: În 2024, One United Properties înseamnă rezidențial de lux, premium accesibil, office, comercial dar și renovarea unor clădiri istorice din București. Care este proiectul pe care vă concentrați cel mai intens acum și, mai ales, care este proiectul de suflet al lui Victor Căpitanu?
Victor Căpitanu: Noi avem acum 12 șantiere în construcție cu valoare brută de dezvoltare de 1,3 miliarde de euro. Din aceste 12 șantiere, favoritul meu este Hala Ford, redenumit în One Gallery, este prima fabrică Ford construită în Europa Centrală și de Est acum aproape 100 de ani și pe care o renovăm și este cea mai mare investiție privată într-o clădire protejată din România. Această dezvoltare va avea un impact semnificativ, sperăm, asupra bucureștenilor și asupra orașului, pentru că în afară de zona de restaurante, de marketuri, de birouri, vom avea și un mic muzeu Ford, în care vom expune o mașină construită în fabrică acum 100 de ani, și vom avea și un spațiu multi funcțional de evenimente, tip teatru, în care se vor ține multiple activități artistice, care cred că o să fie foarte interesante pentru comunitate. One Gallery e, de departe, preferatul meu.
One United Properties își propune explicit să crească de 4 ori în următorii 10 ani. Cum ar trebui să arate piața imobiliară, inflația și dobânzile pentru a atinge acest obiectiv?
În proiectele rezidențiale vindeți deja la prețuri ceva mai accesibile. Cât de mult vă propuneți să coborâți prețurile, astfel încât ONE să rămână un brand aspirațional?
Victor Căpitanu: Noi avem cam 80% din apartamente pe care le vindem cu undeva între 100.000 și 200.000 de euro. Dacă te uiți istoric, acum 10 ani, 80% dintre apartamente le vindeam între 100.000 și 300.000. Deci cumva am redus acest prag și în loc să avem majoritatea apartamentelor între 100.000 și 300.000, acum sunt cam între 100.000 și 200.000. Cam acesta este nivelul minim, nu o să coborâm mai jos de atât, dar și la acest nivel avem un apartament de calitate, cu toate facilitățile, locații excepționale, lac, comunitate, adică un apartament foarte bun. Noi mergem pe modelul
Mercedes
Benz, care face și S Class, dar vinde și C Class și A Class și sunt mașini foarte bune. La fel vrem să facem și noi, avem S Class să zicem unde suntem astăzi (n.r. – One Tower), dar facem și produse mai accesibile, produse de calitate în care oamenii își doresc să trăiască.
Bucureștiul este printre cele mai accesibile capitale europene din perspectiva prețurilor imobiliare raportate la veniturile disponibile. Înseamnă că prețurile vor crește și mai mult?
Victor Căpitanu: Este de departe cea mai accesibilă capitală din Europa și e și foarte bine să trăiești aici. De asta e și plăcut, costul vieții este jos și pentru că proprietățile sunt foarte jos. Acum, ca potențial de creștere, eu văd să se dubleze valoarea proprietăților din București în următorii 7 ani, acesta este scenariul meu realist.